top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Emotionele pijn-min.jpg

Herken je het, dat als je wordt gevraagd hoe het voor je voelt, dat je moeite hebt om dit onder woorden te brengen? 

 

Het voelen en onder woorden brengen van emoties krijgen we van huis uit mee. 

Onderdrukte gevoelens en emoties kunnen veel stress veroorzaken en hebben invloed op onze psychische en lichamelijke gezondheid. Veel fysieke en emotionele klachten zoals darmklachten, rugpijn, migraine, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, huiduitslag, depressie, burn-out enz. kunnen ontstaan door het niet voelen van emoties.

Het kan zijn dat je zoiets heftigs hebt meegemaakt, dat je het gewoon niet wilt of kan voelen. Je laat je tranen niet stromen en je probeert de situatie onder controle te houden, totdat je ‘breekt’ en de opgekropte emoties zich uiten via fysieke en emotionele klachten.

Veel mensen die zich (bewust of onbewust) niet goed genoeg voelen, krijgen klachten. Het zijn vaak mensen die oprecht om anderen geven en veel aandacht besteden aan anderen. Vooral als ze vinden dat ze zich altijd perfect en goed moeten gedragen. Ze hebben het misschien ook zelfs wel gehoord als kind, dat ze ‘braaf’ moesten zijn of moesten voldoen aan allerlei eisen. Of al jong teveel verantwoordelijjkheid voelden en niet gewoon kind konden zijn.

Dit bouwt onbewuste spanning op: stress, boosheid, woede en verdriet. Ze doen te veel dingen die ze eigenlijk diep van binnen niet willen doen. Of ze doen de dingen juist niet, die ze graag wel zouden willen doen. Ze onderdrukken, gaan conflicten uit de weg, proberen dingen onder controle te houden en verbergen hun gevoelens voor henzelf en de buitenwereld. Ze leggen zichzelf continu allerlei eisen op waar ze niet aan kunnen voldoen. Veel is dan ‘moeten’ in hun leven.

Dit was ook mijn verhaal totdat ik ontdekte waar het vandaan komt. Onderdrukte emoties waren als een soort vat met gif geworden, waar ik de deksel op had dichtgedaan. Maar die deksel zit nooit vast, het zoekt een uitweg en ook bij mij uitte zich dat in emotionele en lichamelijke klachten.

Herken je dit? Maak dan meer contact met je gevoel!

Hieronder 2 tips om je daarbij te helpen:

  • Tip 1: Je lichaam wil gezien en gehoord worden

Een probleem oplossen lukt niet op dezelfde manier als waarop het is ontstaan. Dus als je geraakt wordt door situaties in jouw buitenwereld, ligt de oplossing ook niet daar maar in je binnenwereld. Als je triggers ervaart zul je de neiging hebben om in je hoofd te gaan zitten en dat is een aangeleerd beveiligingssyteem, om vooral maar niet je emoties of het onderliggend thema te voelen. Het gevolg is rondmalende gedachten, die als een film maar blijft doordraaien en waar je niet snel meer uitkomt. Je lichaam vraagt dan eigenlijk om aandacht, het voelt zich niet gezien en gehoord. Om dit te doorbreken zul je er naar moeten luisteren. Hoe je dit doet lees je in tip 2. 

  • Tip 2: Doe regelmatig een body check

Neem regelmatig en het liefst elke dag even de tijd voor jezelf, al is het maar een paar minuten. Ga op een stoel zitten of liggen op de bank of in bed. Probeer je zoveel mogelijk te ontspannen en ga met je aandacht naar je ademhaling. Dit helpt om uit je hoofd naar je lichaam te gaan. Maak contact met je gevoel door jezelf de vraag te stellen: "hoe voel ik mij?" en luister naar het antwoord wat je krijgt. Voel je weinig tot niets, dan is dat niet erg. Het is een kwestie van oefenen en je je hebt net de eerste stap gezet om meer uit je hoofd te gaan, wat een gewoonte is geworden. En gewoontes verander je niet zomaar even, je zult het vaak moeten herhalen om het in je systeem te krijgen.

Je kunt alleen veranderen wat je zelf ziet, begrijpt en voelt!

Het voelen van pijnlijke emoties vergt moed en toewijding, tijd en aandacht voor jezelf. Je kunt alleen veranderen wat je zelf ziet, begrijpt en voelt, anders zul je het niet lang volhouden en vervallen in oude gewoontes en beveiligingssystemen. Maar eenmaal aan de andere kant van je emotionele pijn gaan er deuren voor je open die anders gesloten blijven.

bottom of page