top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Een burn-out heeft niet altijd te maken

Een burn-out voorkomen met deze 6 tips!

Een burn-out heeft niet altijd te maken met teveel of te hard werken gecombineerd met te weinig herstellen. Het kan ook zijn dat je je teveel aanpast aan je omgeving en de verwachtingen die daarbij horen. Teveel verantwoordelijkheid op je neemt, te weinig contact met jezelf hebt, met je behoeften en wat jij wilt.

Een burn-out kan betekenen dat je te veel tijd besteedt aan dingen die je energie kost en te weinig aan wat je juist energie geeft. Dat je te lang over je grenzen bent heen gegaan, je meer op anderen bent gericht dan op jezelf en je meer naar je verstand hebt geluisterd dan naar je gevoel. Je gevoel had je al lang signalen gegeven, maar je verstand vond dat je moest doorgaan.

Hoe verder je gevoel en je verstand van elkaar gaan afstaan, hoe groter de kans dat je lichaam in ’opstand' komt en je laat weten dat het genoeg is. Misschien leg je jouw lat veel te hoog en heb je bepaalde diep ingesleten patronen die niet in jouw voordeel werken.​

Veel van deze patronen hebben te maken met onze mindset, hoe we denken over dingen door onze opvoeding en levenservaringen en zijn daarom diep in ons systeem ingebakken. Uit eigen ervaring weet ik dat het daarom ook meestal een illusie is om te denken dat je met een beetje rust wel van een burn-out af komt. Wat niet betekent dat je beter gewoon door kunt gaan. Je lichaam geeft immers aan dat het je teveel wordt.

Vooral mensen die graag voor anderen zorgen en erg gericht zijn op hun omgeving hebben een groter risico op een burn-out. Ze verliezen zichzelf, hun eigen kleur, hun ruimte, hun grenzen. De omgeving (de buitenwereld) heeft dan teveel invloed op jou als persoon (de binnenwereld). Er komen teveel prikkels bij je binnen, je zoekt erkenning, je bent teveel aan het pleasen, je gunt jezelf geen rust want je mag niet 'lui' zijn...

Als de omgeving zoveel invloed op je heeft, verspil je al je energie aan het overbruggen van het verschil tussen wie je bent en wat je denkt dat van je wordt verlangt. Je leeft dan van buiten naar binnen.

Door van buiten naar binnen te leven kun je je zorgen gaan maken en gaan piekeren, zwaar oververmoeid raken, fysieke klachten en minder fijne dromen krijgen, maar ook jezelf gaan terugtrekken van activiteiten of sociale contacten, muurtjes gaan opbouwen, stemmingswisselingen krijgen, de verbinding met je eigen gevoel en mening verliezen, vergeetachtig zijn, in de overlevingsstand gaan staan en helemaal opgebrand raken.

Een burn-out is een signaal van je lichaam dat het tijd wordt om van binnen naar buiten te gaan leven.

Hoe doe je dat? 

  • Tip 1: Geef jezelf de aandacht die je ook aan anderen geeft

Vraag je net zo vaak aan jezelf als aan anderen hoe het met je gaat? En neem je dan echt de tijd om naar het antwoord te luisteren? Check regelmatig bij jezelf in, zodat je op tijd kunt voelen hoe het met je gaat en wat je op dat moment nodig hebt.

  • Tip 2:  Herken en verander je eigen patronen

Wat is jouw manier van omgaan met de dingen waar je tegenaan loopt? Wat heb je nodig om dit in jouw voordeel te kunnen veranderen?

  • Tip 3:  Leer je grenzen te stellen en te bewaken

Voordat je je grenzen kunt stellen, zul je eerst moeten weten wat je grenzen zijn. Wat vind je wel en niet acceptabel in jouw leven?

  • Tip 4: Plan meer momenten voor jezelf in

Herken je dat? Dat je het wel van plan was om iets te gaan doen voor jezelf maar het er weer niet van komt? Plan afspraken met jezelf in je agenda in en houdt je er dan ook echt aan.

  • Tip 5: Breng meer balans aan in wat je energie geeft en wat je energie kost

Sta er in de loop van je dag bij stil op welke momenten je stress voelt opkomen of moe wordt. Wat gebeurt er dan, wat doe je, of wat doe je juist niet? Zijn jouw energiegevers en energievreters wel in balans?​

  • ​Tip 6: Ga op zoek naar jouw mening, jouw normen en waarden en jouw eigen waarheid

Om te voorkomen dat je je eigen 'kleur' verliest, is het belangrijk om eerst te weten wat het is. Wie ben jij en waar sta je voor? Wat is belangrijk in jouw leven? Wat is jouw mening, wat wil jij, wat zijn jouw normen en waarden en leefregels? 

Van binnen naar buiten gaan leven betekent dat je meer tijd en energie besteedt aan jezelf dan aan je omgeving. En dat patroon doorbreken is niet eenvoudig, het is een proces net zoals het leren lopen. Met vallen, opstaan en steeds weer opnieuw proberen. Als het eenvoudig was, dan was het je allang gelukt...

Patronen kun je doorbreken door vandaag al iets te gaan doen wat je gisteren nog niet deed.

Wil jij een burn-out voorkomen of ervoor zorgen dat je het niet opnieuw krijgt? Ik help je er graag bij. 

bottom of page