Is jouw schuldgevoel een eigen leven gaan leiden?

Ergens een schuldgevoel over hebben betekent dat je het gevoel hebt dat je iets fout hebt gedaan. Meestal gaat het over iets wat je hebt gedaan of juist niet hebt gedaan, bij een ander of bij jezelf. Door een schuldgevoel kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen van zelfkritiek. Vooral sensitieve mensen kunnen zich daarin nog wel eens verliezen, een schuldgevoel gaat dan een eigen leven leiden.

Een schuldgevoel is er namelijk van overtuigd dat je als persoon slecht bent. En dat klopt natuurlijk niet als je niet van plan was om er iemand mee te kwetsen. Het was misschien niet zo handig of achteraf gezien had je iets anders willen doen, maar dat zegt niet dat je slecht mens bent. 

Er is een groot verschil tussen een schuldgevoel en ergens spijt van hebben. Ergens spijt van hebben betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt voor wat je deed. Spijt is gericht op je gedrag, schuldgevoel is gericht op jezelf als persoon.

Ergens een schuldgevoel over hebben is als rijden op een rotonde, je komt nergens. Spijt hebben en je verantwoordelijkheid nemen betekent dat je de juiste afslag pakt.

Hoe komt het dat we ons schuldig voelen?

We krijgen als kind van ouders, leraren en anderen in onze omgeving te horen dat we vooral erg ons best moeten doen. We moeten braaf zijn en doen wat er gezegd wordt, op school hoge cijfers halen en geen fouten maken. Niet uit het raam staren en denken aan je dromen maar goed opletten en hard werken, anders komt er later niets van je terecht. 

Er is niets mis met je best doen, maar als dit er met de paplepel wordt ingegoten of erger nog dat je er straf voor kreeg of dat het egoïstisch was om voor jezelf te kiezen, werd je zonder dat je het wist gestimuleerd om je schuldig te voelen als je dit niet doet. Het heeft ook met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel te maken. Misschien mocht je vroeger niet gewoon kind zijn en heb je al vroeg de zorg voor je ouder(s) of broers en zussen op je moeten nemen. Was er door de omstandigheden geen tijd en aandacht voor jouw gevoelens en wensen.

De boodschap die wij als kind kregen kun je gaan herhalen voor jezelf in je volwassen leven. En je dus ook schuldig gaan voelen als daar eigenlijk helemaal geen reden voor is en niemand het meer tegen je zegt. Tijd dus om daar mee op te houden!  

Wat levert je schuldig voelen je op?

In elk gedrag zit een voordeel, anders was je er al lang mee gestopt. Dus wat is dan het voordeel?

Een schuldgevoel kan een grote motivatie zijn om in actie te komen. Door in plaats van je grenzen te stellen te doen wat anderen van je verwachten, hoef je de de confrontatie niet aan te gaan en krijg je positieve bevestiging, waardering en acceptatie. De ander is blij dat je hebt gedaan wat er van je werd gevraagd en je bent zo 'het braafste kind van de klas'. Dit voordeel kan belangrijker voor je zijn dan het nadeel van jezelf steeds weg te cijferen.

Hoe laat je je schuldgevoel los?

De vraag is of jij je er gelukkig bij voelt om vanuit een schuldgevoel te doen wat een ander wil en jij je er eigenlijk niet achter staat. En dat anderen jou alleen waarderen om wat je doet ipv. om wie je bent.

Om het te kunnen loslaten, zul je het 'voordeel' (wat eigenlijk geen echt voordeel is) moeten loslaten en er anders naar gaan kijken.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe voet het voor jou als je doet wat anderen willen maar je daar zelf niet achter staat?

  • Geeft het je energie of raak je er alleen maar uitgeput van?

  • Wil je nog wel de bevestiging, waardering en acceptatie van anderen omdat je doet wat een ander van je verwacht?

  • Of wil je dat anderen onvoorwaardelijk van je houden, om wie je bent? 

Iets doen wat je eigenlijk niet wilt, is nooit de juiste oplossing. De beste motivatie om in actie te komen is vanuit je eigen goede gevoel, iets doen omdat jij het graag wilt doen. Dat is ook de manier om het het langste vol te houden. 

Van schuldgevoel naar zelfvertrouwen

Een schuldgevoel heeft vooral met onzekerheid te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe minder schuldig je je voelt.

 

Zelfvertrouwen betekent dat je vertrouwen hebt in je eigen kunnen en in jezelf gelooft. Om te kunnen vertrouwen op jezelf is het belangrijk om te weten wie je bent: wat jouw normen en waarden zijn, wat je wilt, wat je voelt en wat je nodig hebt.

 

Met meer zelfvertrouwen kun je gemakkelijker beslissingen nemen, keuzes maken en je grenzen aangeven. Je volgt dan automatisch meer je eigen weg. En er is dan geen plaats meer voor een schuldgevoel. Je bent dan veel te druk bezig met het doen wat goed voor je voelt en wat bij je past.

Wil jij meer zelfvertrouwen krijgen en je schuldgevoel loslaten? Ik help je er graag bij. 

Wil je mijn artikelen in je mailbox ontvangen? 

Als je je aanmeldt, ga je akkoord met de Privacyverklaring.

Volg je mij al op Facebook?

Like of volg mijn pagina en blijf op de hoogte van tips, inspiratie en events/workshops voor meer rust, energie en zelfvertrouwen.