06 17 332 665

Accepteren kun je leren!

Als life coach help ik mensen om denk- en gedragspatronen die hen in de weg zitten, te doorbreken en te veranderen. Bij een patroon veranderen hoort iets loslaten wat je tegenhoudt om het beste uit jezelf te halen en daarvoor in de plaats iets nieuws gaan doen. Iets nieuws gaan doen is meestal niet het probleem, loslaten is meestal het lastigste in dit verhaal. 

 

Iets niet kunnen loslaten betekent dat je nog teveel weerstand hebt tegen wat er is en waar we je nu bent. In het proces van loslaten is accepteren een belangrijke stap. Het geeft je rust en de vrijheid om weer verder te kunnen.

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar accepteren is iets wat je kunt leren. Het gaat erom wat jouw uitleg daarvan is, wat versta jij daaronder?  

Dit is mijn uitleg van accepteren:

Accepteren betekent dat je de strijd om wat er is opgeeft. Dat je het van een afstand gaat bekijken. En je je dan kunt bedenken hoe je je leven echt wilt inrichten, zonder er tegen te vechten.

 

Accepteren wil zeggen dat je je focus afhaalt van dat waar je geen invloed op hebt en wat je niet kunt veranderen. En dat je in plaats daarvan je gaat focussen op dat waar je wel invoed op hebt en kunt veranderen. 

Accepteren wil niet zeggen dat je ook gelijk goedkeurt wat er is, dat je het leuk vindt of dat je het zo wilt laten.

Accepteren van pijn en verdriet betekent niet dat de emoties gelijk minder worden, maar dat het er mag zijn en je het niet meer onderdrukt en gaat leren hoe je het op een goede manier kunt verwerken. ​

 

Accepteren wil zeggen dat je leert om er op een andere manier tegenaan te kijken, waardoor je ruimte in je hoofd krijgt om de dingen te doen die je belangrijk vindt.

Een paar tips:​

  • Omdat je mind je in de weg staat, is het belangrijk om geregeld de tijd te nemen om je hoofd leeg te maken. Voor de één is dat door te sporten of een wandeling te maken in de natuur, een ander mediteert graag. Kijk wat het beste bij jou past.

  • Stop met te vechten tegen wat er is en waar je nu bent. Bedenk je regelmatig of je met wat je doet of denkt tegen de stroom in aan het zwemmen bent of juist met de stroom meegaat. Tegen de stroom inzwemmen maakt je moe en onrustig. Met de stroom mee zwemmen  kost je geen energie. Go with the flow...

  • ​Velen denken dat haat het tegenovergestelde is van liefde, maar dat is niet het geval. Dat is nl. angst. En een vorm van liefde is dankbaarheid. Dankbaarheid laat geen ruimte over om je zorgen te maken, te piekeren of angst te voelen. Bedenk je daarom elke dag 5 dingen waar je dankbaar voor bent in je leven. Het beste werkt het als je je dag ermee begint. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, je kunt dankbaar zijn voor het dak boven je hoofd, het werk dat je hebt of een andere bron van inkomsten zodat je voor jezelf en je dierbaren kunt zorgen, voor de lieve mensen om je heen die je steunen enz. Als je dit regelmatig doet, zult je zien dat je dag prettiger en lichter zal verlopen.

​​Accepteren is een 'state of mind', een soort van startpunt van waaruit je je rust, ontspanning, vrijheid, geluk en wijsheid weer kunt terugvinden.​ 

Wil je ook leren accepteren en loslaten? Ik help je er graag mee! 

Wil je mijn artikelen in je mailbox ontvangen? 

Als je je aanmeldt, ga je akkoord met de Privacyverklaring.

Volg je mij al op Facebook?

Like of volg mijn pagina en blijf op de hoogte van tips, inspiratie en events/workshops voor meer rust, energie en zelfvertrouwen.