top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Als je stopt met weerstand  tegen wat er

Accepteren kun je leren!

Als life coach help ik mensen om denk- en gedragspatronen die hen in de weg zitten, te doorbreken en te veranderen. Bij een patroon veranderen zul je moeten loslaten wat je tegenhoudt om het beste uit jezelf te halen en daarvoor in de plaats iets te doen wat je daarin wel helpt. Het meest lastige in het veranderen van patronen is het loslaten van dat wat we al zo lang gewend zijn te doen.

Iets niet kunnen loslaten betekent dat je nog teveel weerstand hebt tegen wat er is en waar we je nu bent. In het proces van loslaten is accepteren een belangrijke stap. Het geeft je rust en de vrijheid om weer verder te kunnen.​

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar accepteren is iets wat je kunt leren. Het gaat erom wat jouw uitleg daarvan is, wat versta jij daaronder?

Dit is mijn uitleg van accepteren:

Accepteren betekent dat je de strijd om wat er is opgeeft en in het oog van de storm gaat staan. Strijden betekent dat je ergens tegen vecht en daarmee geef je je omgeving iets om ook weer tegen te vechten en blijft het langer in stand. In het oog van de storm gaan staan betekent dat je wel observeert maar niet absorbeert. Hoe meer mensen dit doen, hoe minder storm er is.

Accepteren wil zeggen dat je je focus afhaalt van dat waar je geen invloed op hebt en wat je niet kunt veranderen. Dat je in plaats daarvan je gaat focussen op dat waar je wel invoed op hebt en dat is hoe jij er mee omgaat.

Accepteren wil niet zeggen dat je ook goedkeurt wat er is, dat je het leuk vindt of dat je het zo wilt laten.​

Accepteren van pijn en verdriet betekent niet dat je emoties gelijk minder worden, maar dat het er mag zijn en je het niet meer onderdrukt.

Accepteren wil zeggen dat je leert om er op een andere manier tegenaan te kijken, waardoor je ruimte in je hoofd krijgt om de dingen te doen die je belangrijk vindt in jouw leven.

Een paar tips:​

  • Omdat je mind je in de weg zit, is het belangrijk om geregeld de tijd te nemen om je hoofd leeg te maken. Voor de één is dat door te sporten of een wandeling te maken in de natuur, een ander mediteert graag. Kijk wat het beste bij jou past.

  • ​Stop met te vechten tegen wat er is en waar je nu bent. Bedenk je regelmatig of je met wat je doet of denkt tegen de stroom in aan het zwemmen bent of juist met de stroom meegaat. Tegen de stroom inzwemmen maakt je moe en onrustig. Met de stroom mee zwemmen  kost je geen energie. Go with the flow...

  • ​​Velen denken dat haat het tegenovergestelde is van liefde, maar dat is niet het geval. Dat is nl. angst. De makkelijkste manier om liefde te voelen is dankbaarheid. Dankbaarheid laat geen ruimte over om je zorgen te maken, te piekeren of angst te voelen. Bedenk je daarom elke dag 5 dingen waar je dankbaar voor bent in je leven. Het beste werkt het als je je dag ermee begint. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, je kunt dankbaar zijn voor het dak boven je hoofd, het werk dat je hebt of een andere bron van inkomsten zodat je voor jezelf en je dierbaren kunt zorgen, voor de lieve mensen om je heen die je steunen enz. Als je dit regelmatig doet, zult je zien dat je dag prettiger en lichter zal verlopen.

​​Accepteren is een 'state of mind'. Waar je in het oog van de storm staat en rust, vertrouwen, vrijheid, geluk en wijsheid vindt. ​ 

Wil je ook leren accepteren en daarmee loslaten wat je nog tegenhoudt om vanuit je kracht te leven? Ik help je er graag mee! 

bottom of page