top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Kopie van Kopie van Een burn-out beteken

Vaak moe? Zorg goed voor jezelf met deze 5 tips!

Laatst hoorde ik iemand zeggen “Ik ben best vaak moe en een uurtje gaan slapen of op tijd naar bed gaan helpt niet”. En dat herken ik van mijzelf ook, mijn lijf is dan niet moe, maar mijn hoofd wel.

Vermoeid zijn of zelfs een burn-out heeft meestal niets te maken met je fysiek moe voelen maar meer met mentaal en emotioneel uitgeput zijn. Vooral als je sensitief bent, veel bezig bent met het zorgen voor anderen, je het lastig vindt om je grenzen aan te geven en je erg open staat voor prikkels van buitenaf. Aan het einde van je dag ben je dan compleet uitgeteld en heb je de puf niet meer om nog iets voor jezelf te doen.

Op de langere termijn ga je merken dat je concentratie eronder lijdt, je sneller geïrriteerd bent, meer negatieve gedachten krijgt, geen kracht meer hebt om de dingen te doen die je eigenlijk graag zou willen doen en je moeite hebt met het nemen van beslissingen. Je brein is overbelast…

Herken je dit? Dan wordt het tijd om goed voor jezelf te gaan zorgen!

Hieronder 5 tips om je daarbij te helpen:

  • Tip 1: Wees je bewust van jouw ‘energievreters’

Het allerbelangrijkste is dat je je bewust wordt van de dingen die je energie geven en wat je teveel energie kost. En dat is voor iedereen anders. Sta er in de loop van je dag bij stil op welke momenten je stress voelt opkomen of vermoeid raakt. Wat gebeurt er dan, wat doe je, of wat doe je juist niet? Zijn jouw energiegevers en energievreters wel in balans?

  • Tip 2: Drink meer water dan koffie

Cafeïne is een stimulerend middel dat je lichaam in een toestand van hyperalertheid brengt. Dat kan soms handig zijn als je moe bent en je nog een hoop te doen hebt. Het nadeel is dat het adrenaline aanmaakt, waardoor je lijf overbelast kan raken en je in een chronische stresstoestand kan terechtkomen. Om je lichaam en je hersenen goed te laten functioneren, heb je minimaal 1,5 liter water per dag nodig. Drink dus meer water dan koffie als je merkt dat je snel stress hebt en moe wordt.

  • Tip 3: Zorg dat je ‘woont’ in je lijf

Vooral als je erg in je hoofd zit, veel denkt of piekert, in gedachten vaak bezig bent met anderen, veel denkt aan het verleden of de toekomst of je overweldigd voelt door alles wat er op je afkomt, is de kans groot dat je niet voldoende gegrond bent. Je bent dan niet in verbinding met je lichaam, je ‘woont’ dan eigenlijk niet echt in je lijf en je staat daardoor niet stevig in je schoenen. Als je goed gegrond bent voel je je veel rustiger en blijf je veel gemakkelijker in balans bij stress. Hoe je dit kunt doen? Check regelmatig en het liefst elke dag even bij jezelf in. Neem de tijd om contact te maken met je lichaam, al is het maar een paar minuten. Hoe zit je erbij, waar denk je aan, wat voel je en wat geeft je lichaam jou voor signalen?

  • Tip 4: Ga bewuster om met Social Media

Slim omgaan met Social Media is voor veel mensen al lastig, laat staan voor (hoog)sensitieve mensen. Voor je het weet zit je doelloos te scrollen door al je accounts en krijg je veel te veel prikkels binnen. Vermoeiend! Ga bewuster om met Social Media, wees alert op wat je doet en wat je niet doet. Volg personen die een gemeenschappelijke interesse hebben, die iets te melden hebben waar jij achter staat, waar je een goed en rustig gevoel van krijgt. Ga je lijst van vrienden of wie je volgt eens na en vraag jezelf bij iedereen af wat je voelt. Als het je geen goed gevoel geeft? Ontvrienden of ontvolgen. Less is more.

  • Tip 5: Breng meer structuur aan in je leven

Klinkt misschien saai, wie wil er nou in routine leven? Zo dacht ik er zelf ook lang over. Totdat ik er op een andere manier naar ging kijken. Uitgeteld op de bank liggen, omdat je dag veel te gestresst was en niks meer kunt door je oververmoeidheid, dat is pas saai. Meer structuur aanbrengen betekent ook dat je minder keuzes hoeft te maken en je niet onnodig over dingen hoeft na te denken. Waar je mee kunt beginnen is om je ´s avonds al voor te bereiden op de volgende dag. Leg bijvoorbeeld je kleren die je de volgende dag wilt aandoen alvast klaar zodat je de volgende ochtend niet hoeft na te denken over wat je gaat aantrekken. Zorg dat je tas de avond ervoor al is ingepakt en dat je lunch al klaarstaat om mee te nemen als je gaat werken. Er is niets vervelender dan je ochtend al te beginnen met een race tegen de klok.

bottom of page