top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Perfectionisme (1)-min.jpg

Perfectionisme loslaten, hoe doe je dat?

Ergens je best voor doen is een goed streven, maar veel druk zetten op jezelf en je omgeving, de lat erg hoog leggen en perfect moeten zijn in alles wat je doet, kost veel energie.

Eigenlijk heb je dan een soort van harnas aan, in de hoop vooral maar niet gekwetst te worden. En misschien ben je je daar helemaal niet van bewust.

Perfectionisme ontstaat vanuit angst, door je levenservaringen. Angst om je kwetsbaarheid te tonen, om niet goed genoeg te zijn en om te falen.

Rondlopen met dit harnas is emotioneel zwaar en betekent dat je weinig echt contact kunt maken met jezelf en je omgeving, omdat niemand de kans krijgt om dichtbij te komen. Niet gekwetst of bekritiseerd worden is voor een perfectionist vaak erg belangrijk. Niet wetende dat je jezelf daarmee in een gevangenis zet.

Denken dat alles pas goed komt als het perfect is, is een misplaatst gevoel van in je kracht staan. Het is geen kwaliteit en geeft uiteindelijk alleen maar teleurstelling, want perfectie bestaat eigenlijk helemaal niet.

Je harnas afdoen en je kwetsbaarheid laten zien betekent dat je meer het gevoel van verbondenheid krijgt in de relatie met jezelf en met anderen. En het geeft je de kans om niet altijd de sterkste te hoeven zijn. Want hoe vermoeiend is dat?

Herken jij dit bij jezelf? Dan is het tijd om nog iets te gaan loslaten. Om de negatieve stemmetjes in je hoofd, die jou wijsmaken dat je perfect moet zijn, stil te krijgen.

Een paar tips om je op weg te helpen:

  • Tip 1: Stop met altijd maar te ‘pleasen’

Dit kan al zijn ontstaan toen je nog jong was. De hoogste cijfers willen halen en door iedereen aardig gevonden willen worden. Maar daar wordt je zelf erg moe van. Lukt het namelijk niet, dan geeft het frustratie en zelftwijfel. Waar je dan weer neerslachtig van kunt worden of zelfs depressief. Probeer je te bedenken dat je gewoon niet altijd alles goed kunt doen en niet iedereen blij kunt maken. En heb daar vrede mee. Superman/woman is ook maar een verzonnen held(in)...

  • Tip 2: Laat zwart-wit denken los

Een perfectionist denkt vaak zwart-wit, alles-of niets. Iets ertussen bestaat dan niet. De oorzaak daarvan is vaak ook uit het verleden. Bv. als je onvoldoende van je ouders hebt meegekregen dat er ook andere meningen, opties, mogelijkheden of oplossingen zijn. Misschien gold tijdens jouw jeugd alleen de waarheid of de werkelijkheid van één of beide ouders en werd er niet gekeken naar de gulden middenweg.  Wanneer je deze beperkende manier van denken kunt loslaten, zul je zien dat er meer mogelijk is dan je dacht. Bij het nemen van een alternatieve route kom je vaak ook een heleboel mooie dingen onderweg tegen.

  • Tip 3: Zet je eerste kleine stap om meer zelfvertrouwen te krijgen

Omdat perfectionisme ontstaat vanuit angst, zul je ook niet snel geneigd zijn om het risico te lopen dat iets misgaat en daarmee kom in je een soort van ‘controletoestand’ terecht. Het idee dat je kunt falen kan je zelfs nachten wakker houden. Dat heb ik zelf ook meegemaakt. Als kind dacht ik er voordat ik ging slapen altijd over na wat ik verkeerd had gedaan die dag, hoezo mezelf niet goed genoeg vinden…? Om over je angst heen te komen, kun je beginnen om een eerste kleine stap te zetten. Begin met een eenvoudige uitdaging, iets wat niet al te spannend is. Door te zien dat de wereld dan niet vergaat en het eigenlijk wel meevalt, vergroot je je zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is als een spier. Hoe vaker je het traint, hoe makkelijker het wordt. 

bottom of page