Hoe loyaliteit en verantwoordelijkheid een valkuil kan zijn
Kun jij je helemaal inleven in een ander? Vooral als de ander problemen heeft, zich niet goed voelt of niet goed voor zichzelf kan zorgen? Herken je dit, dan is de kans groot dat je een hoog empathisch vermogen hebt.
Mensen met een hoog empathisch vermogen nemen vaak veel verantwoordelijkheid op hun schouders, ook de verantwoordelijkheid die eigenlijk niet bij hen maar bij de ander hoort. Daarmee stoppen kan dan voelen alsof je de ander in de steek laat, de ander tekort doet en kan zelfs een schuldgevoel of een gevoel van schaamte geven. Grote kans dat dit de reden is waarom je het moeilijk vind om nee te zeggen en voor jezelf te kiezen.
Iemand die graag voor anderen zorgt of anderen helpt en een sterk verzorgend instinct heeft, voelt vaak ook de morele plicht om dit te doen, uit loyaliteit aan anderen. Dit kan jouw beste en mooiste eigenschap zijn, wat veel betekenis geeft aan je leven en de wereld een stukje mooier maakt.
Daarentegen kan het ook jouw grootste valkuil zijn wanneer het je stress en spanningen oplevert. De vraag is dan of jouw loyaliteitsgevoel nog wel in balans is. Of je voldoende bewust bent van wat jij nodig hebt en waar de grens ligt van jouw verantwoordelijkheid en die van de ander.
Een loyaliteits- en verantwoordelijkheidsgevoel dat leidt tot stress en spanningen, dat je jezelf wegcijfert en over je grenzen gaat, dat je uiteindelijk jezelf er helemaal in verliest, een burn-out en lichamelijke en/of emotionele klachten krijgt, is niet in balans en niet goed voor je gezondheid.
Hoe doe je dat, de balans vinden?
Teveel gefocust zijn op het vervullen van andermans behoeften kan je eigen grenzen laten vervagen, waardoor je niet meer weet wat jij eigenlijk zelf nodig hebt en wat jij wilt. Kiezen voor jezelf is bewust kiezen voor je eigen behoeften en wat je écht diep van binnen wilt. En om dat te kunnen, zul je eerst moeten weten wat dat is. Wat zijn jouw behoeften en wat wil jij?
Op een goede manier er zijn voor een ander doe je vanuit willen en niet vanuit een - vaak zelf opgelegd - verplicht gevoel, het moeten. Niet om een ander te pleasen of om er iets voor terug te verwachten, maar uit onvoorwaardelijk helpen. En dat kan alleen als het goed gaat met jou. Als je voldoende energie hebt en lekker in je vel zit omdat je eigen behoeften worden vervuld.
Heb je niet eerst je eigen behoeften vervuld, dan uit zich dat meestal in stress en spanningen. Je uitgeput voelen en door lichamelijke klachten, want het lichaam trekt op een bepaald moment wel aan de bel. De batterij raakt leeg omdat het niet op tijd wordt opgeladen. Je denkt dat er nog wel wat te geven is omdat je dat zo gewend bent en wie ben jij om voor jezelf te kiezen? Dat werkt dus niet!
Tot rust en tot jezelf komen is er door alle drukte dan niet meer bij. En op een gegeven moment ben je zover van jezelf afgegaan dat je niet meer weet waar jij behoefte aan hebt en wat je diep van binnen wilt. Als je dit bij jezelf herkent en wilt veranderen, dan sta je voor de uitdaging om bewust voor jezelf te leren kiezen en goed voor jezelf te zorgen.
Doorbreek de vicieuze cirkel!
Wil je leren om jezelf op de eerste plaats te zetten voordat je anderen helpt, omdat je inziet dat je in een vicieuze cirkel zit en je er anders aan onderdoor gaat?
Een belangrijke eerste stap is om in te zien dat voldoen aan andermans verwachtingen ten koste van jezelf betekent dat je je eigen kracht weggeeft. De enige goede manier om anderen te helpen en er voor anderen te zijn, is om dicht bij jezelf blijven en in je kracht te blijven staan.
Hoe mooi is het om je eigen weg te volgen en niet alleen meer iets te doen omdat een ander dit van je verlangt? Of wat jij denkt dat een ander van je verlangt. Ken je iemand uit je omgeving die voor zichzelf kiest en in zijn of haar eigen kracht staat? Die goed voor zichzelf zorgt en van daaruit anderen helpt? Vind jij diegene egoïstisch of bewonder je hem of haar?
Dicht bij jezelf blijven betekent dat je jezelf de ruimte geeft en je eigen behoeften serieus neemt. Om voor jezelf te kiezen zul je keuzes moeten maken. Kiezen voor wat jij écht wilt, nodig hebt en daarvoor gaan. Een gezonde balans vinden waarbij je én voor jezelf zorgt én er voor een ander kunt zijn. En dat is niet egoïstisch zoals sommigen denken, maar juist krachtig en zelfverzekerd.
5 tips om je op weg te helpen:
-
Onderzoek wat jij écht wilt, waar heb jij behoefte aan? Keer terug naar jezelf, wie ben jij, wat heb je nodig en wat wil jij?
-
Wees je bewust van wat jou energie geeft en wat jouw ‘energievreters’ zijn. Waar ben jij goed in en waar krijg je energie van? En waar word je moe of krijg je stress van?
-
Welke activiteiten doe je omdat jij het ook écht wilt en welke doe je nog om te voldoen aan de verwachting van een ander?
-
Besteed meer tijd aan mensen die je energie geven, die jou inspireren en motiveren
-
Ontdek hoe je anderen kunt helpen en toch dicht bij jezelf kunt blijven door de juiste keuzes te maken.
Als je goed voor jezelf zorgt, kun je er pas écht goed zijn voor een ander. Een bekende uitspraak die ook echt klopt. Dan ben je er voor de ander omdat je het zelf wilt en omdat je er de rust, de energie en de tijd voor hebt. De ander – en jij - voelt dit verschil.