top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Kopie van Geduld (4)-min.jpg

Hoe ga jij om met de dingen waar je goed in bent?

Krijg jij ook wel eens een compliment van iemand en zeg jij dan ook ‘dat hoeft niet’?

Laatst kreeg ik dit antwoord toen ik iemand een compliment gaf omdat hij mij had geholpen. ‘Dat hoeft niet hoor, ik wil niet arrogant lijken, doe maar gewoon’ zei hij tegen mij. Dat raakte me, omdat ik dit herkende in mezelf. Dat zei ik vroeger ook vaak.

Ik vroeg hem ‘Vind je het arrogant als je zou laten zien hoe goed je dit kan?’ Hij zei ‘Nee ik niet maar anderen waarschijnlijk wel’. Ik ging erop door en vroeg hem wat het hem uitmaakte wat anderen van hem vonden.

Hij was even stil en zei ‘Tsja, nu je dit zo zegt…eigenlijk niets’. Hij viel weer even stil en zei ‘Ik heb er nooit zo over nagedacht, ik denk dat dit gewoon in mijn systeem zit.’ En daar had hij natuurlijk gelijk in. Het is een overtuiging, een gedachte die je steeds in jezelf blijft herhalen, meestal onbewust.

En velen van ons zijn ook opgegroeid met het idee ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'. Niet wetende dat je jezelf daarmee veel te klein maakt en je je eigen successen niet wilt vieren.​

Sta er eens bij stil hoe jij denkt over het laten zien van wat je goed kunt. Wat is jouw patroon? Wat doet het met jou als anderen vinden dat je maar gewoon moet doen?

En bedenk je dan dat wanneer je jezelf klein maakt, omdat je bang bent dat mensen je zullen veroordelen, je eigenlijk jezelf veroordeelt. 

bottom of page