top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Kopie van Een schuldgevoel  heeft vooral

Ben je er klaar mee om jezelf te verbergen? 

Wist je dat het je stress oplevert als dat wat je doet niet past bij wie je echt bent? En andersom, dat je stress kunt verminderen als je helemaal jezelf durft te zijn?

Helemaal jezelf zijn heeft alles te maken met het afdoen van het masker, die wij in ons dagelijks leven vaak opzetten om ons te beschermen tegen de mogelijke afwijzing van onze omgeving. En daar is altijd een goede reden voor, met dit masker op voelen we ons veilig. Een masker laat andere mensen niet zien hoe we ons eigenlijk voelen, hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn.

Alleen staan we er niet altijd bij stil dat we daardoor niet trouw zijn aan onszelf. En dat het dragen van een masker vermoeiend is. Het beperkt je namelijk om volledig jezelf te zijn, je raakt verwijderd van jezelf en van jouw geluk.​

Het vergt moed om je masker af te zetten. De kans is groot dat er onzekerheid bij komt kijken, want wat als je je masker afzet? Hoe zal jouw omgeving reageren?​

Vooral voor sensitieve en empathische mensen kan dit een valkuil zijn. We willen graag aardig gevonden worden, anderen graag tevreden stellen, we cijferen onze eigen gevoelens en wensen vaak weg en we kunnen ook bang zijn dat het egoïstisch overkomt om vanuit ons hart voor onszelf te kiezen.

Herken je dit?

Dan is de kans groot dat je het ook letterlijk hebt meegemaakt. Dat je je een buitenbeentje voelde, het zwarte schaap van de familie was, je gedrag werd afgekeurd of je werd uitgelachen of zelfs gepest om wie je bent. Niet zo gek dat je een masker hebt opgezet.

Belangrijk is te onthouden dat er maar één is die jou hoeft te accepteren... en dat ben JIJZELF.

Je masker afzetten doe je door je te beseffen dat je helemaal goed bent zoals je bent. Je angst om wat er kan gebeuren, kunt loslaten. Dat alles er mag zijn, zowel je sterke als je minder sterke kanten, je hoogtepunten en je dieptepunten.

Door te leren jezelf te accepteren en van jezelf te gaan houden, kun je trouw blijven aan jezelf en aan jouw normen en waarden, in alle situaties. Je hebt dan niet langer de goedkeuring van anderen nodig.

Hierdoor kun je, in plaats van je bezig te houden met wat anderen van je verwachten of willen, je bezig houden met wat je zélf graag wilt.

bottom of page