top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Mannelijke en vrouwelijke energie-min.jp

Wist je dat je een mannelijke én een vrouwelijke kant hebt?

Elk mens, mannen én vrouwen, heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie in zich. Als je in balans bent, dan wisselt het zich af en vult het elkaar aan.

Mannelijke energie helpt je om jezelf te laten zien, om dingen te ondernemen, je grenzen te stellen en daadkrachtig te zijn. Mensen met veel mannelijke energie zijn doeners, logische denkers, zijn gericht op oplossingen, assertief, willen presteren en organiseren, zijn analytisch en meer op de buitenwereld gericht.

Teveel aan mannelijke energie maakt dat je moeite hebt om je hart te openen, om echt te voelen en om de controle los te laten. Je bent dan erg op actie gericht en geneigd om veel te denken en je zorgen te maken. Je hebt er dan behoefte aan om je meer te verbinden met je gevoel.

Vrouwelijke energie is meer naar binnen gericht, naar het gevoelsleven. Het is een zachte en ontvankelijke energie. Mensen met veel vrouwelijke energie leven vanuit hun innerlijke kracht, hun intuïtie en hun gevoel, hechten meer waarde aan innerlijke schoonheid dan aan schoonheid van buiten, zijn verzorgend, creatief, zijn rustig en zacht, geduldig en stellen het belang van een ander voor die van zichzelf.

Teveel aan vrouwelijke energie maakt dat je je snel overweldigd voelt, veel aandacht besteedt aan het zorgen voor anderen, gevoelig bent voor prikkels van buitenaf en moeite hebt met het stellen van grenzen. Belangrijk is dan dat je je voldoende veilig voelt in je eigen lichaam om jezelf neer te kunnen zetten in de buitenwereld.

Als ik terugkijk op mijn eigen leven dan zie ik dat het lang het één of het ander was. Of teveel in de actiestand staan en gaan op wilskracht of juist het tegenovergestelde, overprikkeld zijn en teveel bezig met wat anderen vinden. Totdat de zoveelste burn-out mij liet zien dat dit niet werkte.

Hoe kun je dit veranderen?

Sta er eens bij stil wat er zich afspeelt in je leven op dit moment. Heb je veel tijd doorgebracht in een omgeving waardoor je in een ‘overlevingsstand’ bent gaan staan en je een overdosis van mannelijke energie nodig had om hier doorheen te komen? Voelt dat niet goed meer voor je? Dan weet je dat je vrouwelijke kant meer aandacht nodig heeft. Of heb je veel tijd besteedt aan het zorgen voor anderen en ben je jezelf daarin vergeten? Dan is het tijd om je meer van je mannelijke kant te laten zien en je grenzen te stellen.

Wanneer je je mannelijke en vrouwelijke kant leert herkennen en bewust kiest wat je in welke situatie nodig hebt, kun je het zelf bijsturen om je prettig en in balans te voelen. 

bottom of page