top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Kopie van Als je loslaat, heb je 2 hande

Gun jij het jezelf om kleine stappen te zetten?

Bij het veranderen van een gewoonte zijn we vaak geneigd om veel van onszelf te verwachten. Dat we van de ene op de andere dag het roer rigoureus kunnen omgooien. Mooi als het lukt, maar het is niet altijd realistisch. We staren ons vaak blind op het einddoel. En de moed zakt ons in de schoenen. Herken je dit?

Het kan een stuk gemakkelijker: met kleine stappen grote sprongen maken. Grote veranderingen komen uiteindelijk ook tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel.

Verandering kan het gevoel van angst geven. Ons beveiligingssysteem (in onze hersenen) houdt nl. niet van verandering en ziet het als een gevaar. Dat stamt nog uit de tijd van de Sabeltandtijger en die is inmiddels al lang uitgestorven. Je kunt daardoor gedachten krijgen zoals ‘dat kan ik niet’ en ‘daar heb ik geen tijd voor’. Met als gevolg dat je er weinig of niks aan doet en er dus niets verandert.

Kleine stappen die je beveilingssysteem niet op hol laten slaan, kan je helpen op weg naar de verandering die je graag wilt. Blijf gefocust op wat je wilt bereiken en kijk wat voor jou nu haalbaar is, ook als ze soms te simpel lijken. Met plezier en gemak je doel bereiken, dan hou je het het langste vol.

Een paar tips:

  • Je huis opruimen of een bepaalde ruimte in je huis staat al een tijdje op je to-do lijst maar je wordt al moe bij het idee. Begin met één la of die stapel papier op te bergen, die je vanaf de tafel al weken vragend aankijkt.

  • Je zou graag iets willen doen met je passie maar daar kun je niet van leven. Je baan opzeggen is geen optie. Begin eerst met een paar uurtjes in de week. Naast je werk of desnoods eerst als vrijwilliger, en bouw het langzaam op.

  • Je hebt behoefte aan rust in je hoofd en je wilt gaan mediteren, maar je kunt niet de rust vinden om daar en half uur of langer voor te gaan zitten. Je zou kunnen beginnen met 5 minuten en als je dat een tijdje volhoudt, stap je over op 7 of 10 minuten.​ Reis je met de trein, bv. naar je werk, dan kun je dit ook onderweg doen, via je telefoon met je oortjes in.

Zo kom je in elk geval in beweging, letterlijk en figuurlijk. Bij kleine stappen is de kans op succes groot en het risico op mislukking heel klein.

En elke stap is er één, die je meer vertrouwen geeft!

bottom of page