top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Een reminder voor wie graag  voor andere

In je kracht staan bij hulpverlening, 6 reminders! 

Wat is er mooier dan mensen helpen, bijstaan en begeleiden?

Het is eigenlijk een vraag maar meestal meer een levenswijze van mensen die graag voor anderen zorgen. Het is ook mijn passie dus ik herken dit, het zit in je bloed.

Dit onderwerp komt regelmatig voorbij in mijn coachingsessies en wat ik dan uitleg, deel ik ook graag met jou. Want je kunt niet alleen in een valkuil stappen als je anderen helpt vanuit je beroep, ook in je privéleven.

Het is een mooie eigenschap waarmee je veel goeds kunt doen in de wereld. Helaas kan het ook een keerzijde hebben. En dat is wanneer hulpgedrag uit de bocht vliegt, het zogenaamde 'hulpverlenerssyndroom': wanneer je bij hulpverlenen je eigen behoeften uit het oog verliest en het je meer energie kost dan oplevert. Wanneer je altijd wilt helpen, ongeacht of de ander het wil of niet. Daar kun je zelf en de ander veel last van krijgen.

Het kan een oud patroon zijn, omdat je al jong de zorg en verantwoordelijkheid had voor iemand in jouw omgeving. Dat kan letterlijk zijn, bv. dat je als oudste in het gezin meehielp met de verzorging van broers, zussen of een ouder. Of wanneer je erg gericht was op het welzijn of de gemoedstoestand van iemand in jouw omgeving (in het gezin of op school). Heb je het van huis uit meegekregen, werd het met de paplepel ingegoten dat je altijd klaar moet staan voor anderen? Misschien is het je wel voorgedaan, een moeder of vader die zichzelf wegcijferde en meer zorgde voor anderen dan voor zichzelf.

Hoe kun je anderen helpen en toch in je kracht blijven staan?

Met deze 6 reminders krijg je inzicht in jezelf en hoe je er anders mee kunt omgaan.

  • Reminder 1: Je hoeft er niet altijd voor iedereen te zijn

Doe je dingen voor anderen die ze eigenlijk ook zelf kunnen doen? Neem je iets op je schouders wat eigenlijk teveel voor je is? Of hoop je stilletjes op waardering als je iets doet voor een ander? Behalve als je een 24-uurs noodopvang bent, hoeft je er niet altijd voor iedereen te zijn. Belangrijk is dat je er wel altijd voor jezelf bent!

  • Reminder 2: Zet eerst je eigen 'zuurstofmasker' op voordat je een ander helpt

Alleen als je zelf goed in je vel zit kun je er voor een ander zijn. Denk maar aan de veiligheidsinstructie in het vliegtuig. Zet daarom altijd eerst je eigen 'zuurstofmasker' op.

  • Reminder 3: Elk volwassen mens mag zelf bepalen hoe zijn of haar leven eruit ziet

Vind je dat anderen 'foute keuzes' mogen maken? Of mag je dat eigenlijk zelf ook niet en raakt het een angst in jou? Wie heeft jou wijsgemaakt dat je moet voldoen aan de normen en waarden van anderen? Door een ander te wijzen op een, in jouw ogen, 'foute' manier van leven, zeg je eigenlijk dat dat niet mag van jou.​

  • Reminder 4: Alleen helpen als er een hulpvraag is ​

Anderen helpen is een mooie eigenschap, maar laat het aan diegene over of hij of zij dat ook wel echt wil. Helpen zonder hulpvraag betekent ook dat je diegene de kans ontneemt om zelf in actie te komen en om de verantwoordelijkheid te nemen. Sterker nog, je verlamt de ander terwijl je goede bedoelingen hebt.

  • Reminder 5: Je kunt iemand het beste helpen als je in je eigen kracht staat

Vooral als je gevoelig en empatisch bent, kan de verleiding groot zijn om mee te gaan in andermans pijn, verdriet, boosheid enz. Het is meestal onbewust en misschien denk je wel daar iemand een plezier mee te doen. Herken je het? Hoe lekker het soms kan voelen om samen te klagen? Maar daar schiet je allebei niets mee op. Blijf daarom openstaan voor de situatie van de ander, luister en heb compassie, zonder je eigen kracht weg te geven. En dat het je raakt en ontroert, is heel menselijk. 

  • Reminder 6: Een vuurtoren gaat niet op zoek naar schepen op zee om ze binnen te halen

Een reminder die ik zelf nog steeds gebruik is het voorbeeld van een vuurtoren. Hij schijnt zijn licht om schepen in nood te helpen. Je kunt dit vergelijken met jezelf, jij bent de vuurtoren en het licht is je kracht en passie om anderen te helpen. Een vuurtoren gaat niet op zoek naar schepen op zee om ze binnen te halen. Hij blijft staan schijnen voor wie de haven zelf wil binnenkomen.

Wil je ook meer in je kracht staan bij het helpen van anderen? Dan is life coaching iets voor jou. 

bottom of page