06 17 332 665

Is je grenzen stellen egoïstisch?

Je grenzen stellen kan een hele uitdaging zijn, vooral als je gewend bent om meer te geven om het welzijn en de gevoelens van een ander dan die van jezelf. En je moeite hebt met de teleurstelling, afkeuring of boosheid van een ander. Weet dan dat je grens stellen en ervoor zorgen dat een ander zich daar goed bij voelt, niet per definitie samen kunnen gaan.

Goed voor jezelf zorgen betekent ook dat je jezelf op de eerste plaats zet. En dat is niet egoïstisch, zolang je niet de bedoeling hebt om er een ander mee te kwetsen. En bedenk je dat hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe meer je er kunt zijn voor anderen.

Wanneer de ander jouw grens niet kan waarderen, teleurgesteld is of boos wordt, vraag jezelf dan af of je vindt dat die gevoelens van de ander er eigenlijk wel mogen zijn. In onze cultuur leren we helaas maar al te vaak dat deze emoties 'fout' zijn en we eigenlijk allemaal altijd gelukkig moeten zijn. En dat klopt natuurlijk niet, geen mens is altijd happy of tevreden.

Emoties zijn signalen die je iets duidelijk willen maken, ons iets laten zien en ons iets vertellen. Gun het daarom de ander om daarin nog te kunnen groeien, door er niet in mee te gaan. Het is aan hem of haar om daar iets mee te doen (of niet)!