top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Falen is een illusie 2-min.jpg

Is falen echt zo erg als het lijkt?

De officiële betekenis van het woord falen is dat je ergens in tekort bent geschoten, dat je niet voldoet aan de eisen of verwachtingen. Daar zit een hele negatieve lading op, je zegt dan eigenlijk dat je bent mislukt.

Voel maar eens hoe dat voor je is om tegen jezelf te zeggen dat je bent mislukt. Ik denk dat je daar niet vrolijk van wordt. En daarmee blokkeer je ook nog eens de weg voor jezelf om iets te leren en te groeien. 

Falen heeft te maken met een schuldgevoel, het gevoel hebben dat je als persoon slecht bent. En dat klopt natuurlijk niet.

Falen bestaat in werkelijkheid helemaal niet, het is een illusie!

Wat je eigenlijk bedoelt is dat je iets hebt gedaan of nagelaten waarvan je, achteraf gezien en met wat je nu weet, het anders zou doen. Nu heb je meer inzicht en zou je een andere keuze maken. En bestaat er iemand die dit nooit overkomt?

Te denken en te voelen dat je hebt gefaald en dus bent mislukt is het inslaan op een doodlopend pad. Verander het van het zien van een doodlopend pad in een hobbel in de weg. Zie het als een ontwikkel- of verbetermoment. Als leren, ervaring opdoen en nieuwe wegen ontdekken, met vallen en opstaan. Zo krijgt wat je doet een veel positievere betekenis.

Vragen die je jezelf kunt stellen om in een positieve flow te komen: 

  • Wat heb ik van deze ervaring geleerd?

  • Hoe kan ik het de volgende keer beter doen?

  • Gun ik mezelf de rust, de tijd en het geduld om hierin nog te groeien?

Falen bestaat niet, want van alles kun je leren. niemand is oerfect en 'fouten'maken mag.

Denk maar aan een kind dat leert lopen en al tientallen keren is gevallen. Het kind denkt dan toch ook niet "ik heb gefaald en ben mislukt, ik ga nooit meer lopen want dit is dit niks voor mij"! 

Wil je meer weten over schuldgevoel, lees dan mijn artikel: Is jouw schuldgevoel een eigen leven gaan leiden?

Wil je mijn artikelen in je mailbox ontvangen? 

Meld je aan door hieronder je gegevens in te vullen

Als je je aanmeldt, ga je akkoord met de Privacyverklaring.

Volg je mij al op Facebook?

Like of volg mijn pagina en blijf op de hoogte van tips, inspiratie en events/workshops voor meer rust, energie en zelfvertrouwen.

bottom of page