top of page
LogoColorNoText_edited.jpg
Depressie-min.jpg

Depressie kan je laten geloven dat je machteloos bent

In een artikel las ik dat bij vrouwen een depressie twee keer zoveel voorkomt dan bij mannen. 25% van de vrouwen heeft in haar leven er ooit last van gehad. Daar schrok ik wel van, wat een hoog aantal. En daar ben ik er in elk geval één van.

Er bestaan nogal wat misverstanden over depressie. Zo denken velen dat er eerst iets heftigs moet gebeuren voordat iemand zo diep in de put raakt. De realiteit is dat depressie je uit het niets kan overvallen. Of dat iemand die depressief is de hele dag loopt te huilen. Soms is dat zo maar meestal zijn de signalen veel vager: lusteloosheid, vermoeidheid, een ander eetpatroon, prikkelbaarheid, lichamelijke klachten als hoofdpijn, spierpijn, pijn in de nek. Mensen met een depressie zijn er soms heel goed in om hun neerslachtigheid te verbergen.

Iemand die depressief is, wordt nog wel eens gezien als iemand die geen ruggengraat en geen karakter heeft of snel opgeeft. Maar daar heeft het niets mee te maken. Niemand is immuun, op misschien een paar uitzonderingen na. Als de omstandigheden maar lang genoeg tegenzitten en je totaal geen uitzicht op verbetering ziet, overkomt het uiteindelijk bijna iedereen.

Wat is het dan wel?

Depressie is een teken van iets wat veel dieper zit. Het is een symptoom van het onderdrukken in plaats van het uiten van wat je voelt, nodig hebt, wilt, waar je van houdt, niet van houdt en wat je verlangt.

Uit eigen ervaring weet ik dat depressie je kan laten geloven dat je machteloos bent en dat je kracht niet in jezelf, maar buiten jezelf ligt. Maar dat klopt niet, elk mens heeft van nature een eigen innerlijke kracht. De vraag is alleen hoe je dit weer kunt terugvinden.

2 tips om je op weg te helpen:

  • Tip 1. Leer jezelf beter kennen

Ken jij jezelf goed genoeg om te weten wat je voelt, nodig hebt, waar je van houdt of juist niet van houdt en wat jouw verlangens zijn? Als je iemand bent die graag zorgt voor anderen, ben je vaak druk bezig met je omgeving en kan het zomaar zijn dat je eigenlijk niet zoveel weet over jezelf. Schrijf eens op wat jij zou willen. Waar word jij blij en enthousiast van? Wat is dan het antwoord en wat kun je daar zelf in veranderen?

  • Tip 2. Vecht er niet tegen maar luister

Gun jezelf de tijd en aandacht om te weten te komen wat jouw gevoel je wil laten zien in plaats van er tegen te vechten. Stel jezelf de vraag wat er nog is wat je beter van jezelf wilt begrijpen, accepteren, loslaten en veranderen. Luister naar wat jouw gevoel daarover zegt. 

  • Tip 3. Wees niet te trots om hulp te zoeken

Als je je depressief voelt, kan het zijn dat je jezelf terugtrekt en afstand neemt van de wereld om je heen. Die reactie is logisch, je hebt dan niet de energie om je te verdiepen in anderen of je bent al zo overprikkeld dat je er niets meer bij kunt hebben. Pas wel op dat je daardoor niet nog somberder wordt en je erg eenzaam gaat voelen. Je kunt daardoor in een vicieuze cirkel terechtkomen.

 

Zoek hulp als je het gevoel hebt dat je er alleen niet uit komt, het is geen schande om toe te geven dat het niet goed met je gaat. En doe dat op jouw manier. Dat is voor de één in 1-op-1 live sessies en een ander wil liever online, in zijn of haar eigen veilige omgeving, onder begeleiding werken aan zijn of haar groei en ontwikkeling. Het gaat uiteindelijk om jou, dat jij uit je depressie komt en je weer lekker in je vel gaat voelen. 

bottom of page